tabakologie-rookstopbegeleiding

Sylvia Fabeck

Stoppen met roken bij een tabakoloog, hoe gaat dat in zijn werk?

In het eerste gesprek wordt doorgaans ingegaan op uw rookprofiel en rookgeschiedenis. Er wordt bekeken welke vormen van gedragsondersteuning en/of medicamenteuze ondersteuning u het meeste aanspreken, zodat een plan van aanpak kan worden opgesteld.
Het aantal sessies dat men nodig heeft om tot de rookstop over te gaan, is sterk individueel verschillend. Ik stelde vast dat men er gemiddeld 3 tot 4 sessies voor nodig heeft, om de stop goed voor te bereiden. Meer specifiek wordt nagegaan of een aantal ‘voorwaarden’ die een succesvolle rookstop ondersteunen voldaan zijn. Zo wordt in de sessies dus onder meer gewerkt aan:
– motivatie om te stoppen met roken
– zelfvertrouwen om te kunnen stoppen en rookvrij te blijven
– kennis over de rookverslaving (lichamelijke en psychologische afhankelijkheid)
– inzicht verwerven in het (gewoonte-)gedrag
– vaardigheden die het stoppen vergemakkelijken aanleren (oa. adhv. Acceptance Commitment Therapy)
– planning en voorbereiding van de stop
– hervalpreventie (oa. copingvaardigheden, voorbereiden op situaties risicovol voor herval, omgaan met craving, sociale steun bekijken).

Deze degelijke voorbereiding op de rookstop verkleint het risico op herval.
Daarop volgende gesprekken dienen voornamelijk om het stopproces op te volgen, eventuele moeilijkheden samen aan te pakken of om bepaalde zaken nog eens op te frissen. Ook ex-rokers die na hun rookstop nog regelmatig problemen ervaren om rookvrij te blijven, kunnen baat hebben bij een aantal sessies met een tabakoloog.Tegenwoordig ondervind ik daarnaast een groeiende hulpvraag omtrent het aanpakken van het aanhoudende gebruik van nicotinevervangende producten zoals wel vaker voorkomt bij gebruik van kauwgom, zuigtabletjes, ed.

adres: Brialmontlei 67, ​2018 Antwerpen

telefoon: 0485 91 23 73

e-mail: tabakoloog@de-ademruimte.be

website: http://www.de-ademruimte.be